Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Zkoušeli jste už při hersenwerkovém hraní sledovat uši a ocas svého psa, pozorovat změny jejich postavení a dělat si z toho pro sebe závěry tak, jak jsme se dočetli v minulých dílech? Tentokrát se zaměříme na něco podobného, ale týkat se to bude zejména nohou. A kromě toho se naučíme, jak správně můžeme využít techniku rolování při sestavování svých vlastních domácích hlavolamů.


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl
Lenka Ležalová 29.5.2024 3055x Hersenwerk

Dnes navážeme na předchozí díly s pozorováním. Už byste v tuto chvíli měli být schopni rozeznat změny na ocasu a uších. Tentokrát k tomu přidáme ještě nohy a příště tělo, abyste mohli vše spojovat dohromady a naučili se pozorovat svého psa jako celek.

NOHY PSA

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Když se zaměříte na nohy psa během hraní hlavolamu, můžete pozorovat několik zajímavých a důležitých aspektů, které mohou vypovídat o jeho zdravotním stavu, koordinaci a úrovni zapojení a uvolnění. Při hraní hersenwerku jde o uvolnění mentální, ale také fyzické. Vychází se z postoje, kdy je rovnováha rovnoměrně rozložena mezi všechny čtyři končetiny – ideální stav. Nesprávné rozložení rovnováhy může ukazovat na fyzické nepohodlí. Pak je potřeba upravit výšku či sklon hlavolamu nebo způsob jeho nabídnutí (například vleže). Může se jednat přímo o bolest v určité části těla. Zejména starší psi často vykazují ztuhlost, kulhání a neochotu k pohybu. A některý hlavolam takovýto stoj zkrátka neumožňuje, například rolování, které si ukážeme dneska. Pozorujte dlouhodobě a všímejte si případných změn.  V tomto článku se zaměříme na tlapky, pozici nohou, způsob stoje. 

ŘEČ NOHOU PSA

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Tlapky – stojí pes při hraní rovnoměrně na všech tlapkách? Stojí víc na špičkách? Nemá široce roztažené prsty? Když zaměříte pozornost na tlapky, můžete také zkontrolovat stav drápků. To je velmi důležité, protože drápky pomáhají stabilizaci během pohybu. Když jsou přerostlé, mohou způsobit nejen nepohodlí, ale také narušení stabilního stoje psa a správné chůze. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Pozice nohou – ideálně rovnoměrný stoj, všímejte si odchylek. Široce roztažené přední nohy (žirafí stoj) mohou značit, že řešení vyžaduje velkou přesnost nebo pes vyvíjí velké úsilí. Pokrčené lokty často signalizují, že pes se musí příliš ohýbat a bude vhodné zvážit vyvýšení hlavolamu. Často vídám zadní nohy „zapíchnuté“ v jednom místě, obvykle ještě trochu podražené pod tělem (pomůže vysílat psa z dostatečné vzdálenosti, aby mohl udělat pár kroků). Může se jednat také o nedůvěru nebo diskomfort, kdy se pes opatrně natahuje dopředu směrem k hlavolamu. A někdy je to zkrátka jen logický důsledek určitého pohybu – jak uvidíte v dnešním hraní. 

Pohyb – stojí pes uvolněně?  Pohybuje se klidně kolem/v hlavolamu? Jaká je chůze? Uvolněná, toporná nebo velmi napjatá až chaotická? Přešlapuje pes předními tlapkami? Přešlapování na místě obvykle ukazuje velké vzrušení a motivaci psa.

Rovnoměrnost nasvalení – všímejte si, jak je pes osvalený, zda jsou svaly (zejména na stehnech) hodně napnuté nebo spíše uvolněné. 

Naučte se rozlišovat vědomé a klidné odsunutí části hlavolamu s cílem dostat se k pamlsku vs. frustrované, energické až zběsilé hrabání do hlavolamu!

A jak je to s používáním tlapek při řešení?          

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Často se ptáte, zda pes smí při řešení hlavolamu používat tlapky. Ano smí. Dokonce někteří psi tlapky preferují. Je tu ale jedno velké ALE. Naučte se rozlišovat vědomé a klidné odsunutí části hlavolamu s cílem dostat se k pamlsku vs. frustrované, energické až zběsilé hrabání do hlavolamu. Více o frustraci najdete v 6. dílu tohoto seriálu. Někteří psi kombinují použití tlamy a tlapek k dosažení cíle. Můžete vysledovat, že někdy pes používá tlapky také ke stabilizaci hlavolamu, zatímco používá tlamu k získání odměny. Takzvaně si hlavolam tlapkou „přidrží“. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

ÚKOL: Při hraní hlavolamu se zaměřte tentokrát zejména na nohy psa. Sledujte, jak stojí, jestli se pohybuje, jak má roztažené nohy nebo naopak úzký stoj, jestli nohy směřují kolmo k podlaze nebo se někam vychylují, na jaké části tlapek pes stojí, zda se pohybuje kolem hlavolamu (uvolněně, toporně nebo zbrkle). Všímejte si, jestli používá tlapku k řešení nebo jako projev frustrace. A dávejte pozor, zda si váš pes přišlápne hlavolam nebo jeho prvek s cílem hlavolam zastabilizovat. 

POJĎTE SI HRÁT – ROLOVÁNÍ všemi směry

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Vám se možná zdá řešení zarolovaného kousku látky snadné. Pro psy to ale vůbec jednoduché být nemusí. Budou od vás potřebovat nejdřív trochu pomoci. Potřebujete nejdřív psa naučit, jak má hlavolam vyřešit. Věřte nevěřte, rolování je technikou, která bude vyžadovat trochu praxe. Pro psa je totiž jiné, když má jít rolovat rovně od sebe, v nějakém úhlu vpravo nebo vlevo, či dokonce směrem k sobě.  Až když toto všechno bude pro psa pochopitelné, zařaďte postupně do kombinovaných hlavolamů. Přispějete tak ke klidnějšímu řešení.

Nezapomeňte postupovat krok po kroku. Pokud váš pes rolování ještě vůbec nezná, začněte nejdřív 6. dílem tohoto seriálu. Tam si osvojíte základní principy a úplně první krůčky. Rolování může být pro některé psy výzvou, zejména začne-li se kombinovat víc hadříků v různých směrech. Pokud uvidíte, že má pes potíže, pomozte mu. 

Co budete potřebovat? 

  • 2 – 3 kusy menších hadříků (ručníků, kousků fleecu, látkových kapesníků) 
  • Větší množství pamlsků (nedrolivé, nelepivé a méně aromatické), různé velikosti
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl

Postup:  

Než začnete kombinovat více hadříků, představte psovi jednotlivě na každém kousku zvlášť základní princip rolování. 

  1. Nejprve představte psovi samotný materiál bez pamlsků, tj. volně rozprostřený hadřík.
  2. Pokud používáte hadřík ze slabšího materiálu, malý ručník nebo utěrku, přeložte ho podélně napůl a po celé délce vytvořte rovnou cestičku z pamlsků.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl
  1. Zopakujte krok 2, ale hadřík do půlky zarolujte. Ujistěte se, že první pamlsky jsou viditelné. Toto pomáhá vždy, pokud chcete psovi zjednodušit řešení.

Našel váš pes pamlsky? Skvělé. Můžete přejít ke kroku čtyři. Všimli jste si, že je to pro něj moc těžké bez pomoci? Pak opakujte trpělivě kroky 1 – 3.

  1. Srolujte hadřík méně pevně, použijte klidně méně voňavé pamlsky.
  2. Postupně natáčejte hadřík vpravo, až se dostanete na úhel 180 stupňů. Totéž nacvičte směrem vlevo. Nezapomeňte v této fázi na to, že pár pamlsků na začátku je vždy viditelných. Pomůže to psa nasměrovat k řešení.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl
  1. Když tohle pes zvládá, rozložte pamlsky po celém ručníku a zarolujte. 
  2. Můžete vyzkoušet i variantu, kdy hadřík je zarolovaný směrem od psa, tj. je nutné rolovat opačným směrem nebo si hadřík obejít. Zde určitě v prvních pár pokusech je nutné, aby na kraji látky bylo několik viditelných volných pamlsků. 
  3. Když pes má jistotu v předchozích krocích, můžete zkusit začít kombinovat všechny připravené hadříky. 

Tip:  Pokud máte pejska, který je milovníkem rolování, můžete použít větší ručník. Poházejte na celou plochu pamlsky, celý ho zarolujte a ohněte do tvaru oblouku = tvar obráceného U. Ohyby zajistí, že pes bude muset vyvinout více úsilí, aby ručník rozbalil. Pomozte mu, pokud bude potřebovat.  

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl
  • Pes hadřík muchlá, bere do tlamy nebo hrabe. Projevuje frustraci – upevněte jednotlivé kroky. Vraťte se s každým hadříkem na začátek. Používejte nejdřív cestičky z pamlsků a zarolujte nejdřív malou část hadříku. Několik pamlsků musí zůstat viditelných. Zkontrolujte, že materiál není příliš jemný a jde snadno rolovat. 
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 22. díl
  • Pes sní viditelný pamlsek a dál nechce rolovat. Ujistěte se, že psovi nevadí materiál. Použijte klidně větší pamlsky. Můžete nejdřív volně rozprostřený hadřík lehce „zmuchlat“ a vytvořit tak volné záhyby. Poté přistupte ke krokům 2 a 3. Cestička z pamlsků musí být opravdu hustá bez mezer. Tj. jeden pamlsek těsně přiléhá k dalšímu. 
  • Psovi nejde materiál odrhnout. Přeložte hadřík napůl, ať je silnější nebo pomozte psovi lehkým nadzvednutím látky a příště srolujte víc na pevno. Čím slabší materiál, tím jemnější a trpělivější řešení. 
  • Pes si na některém zarolovaném hadříku stojí. Obvykle si přejde sám. Pokud ne, pomozte mu přemístit se pomocí navedení na pamlsek. Rozhodně do psa nešťouchejte, neposouvejte nohy manuálně. 

Hodně zábavy a poznatků z rolování všemi směry. Vyzkoušeli jste? Sdílejte na sociálních sítích obrázek, jaké hadříky váš pes roluje. A nezapomeňte mě tam označit https://www.facebook.com/cuchej.cz nebo https://www.instagram.com/cuchej.cz

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz 

https://www.facebook.com/cuchej.cz 

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->