Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Měli byste chuť si se svým psem zahrát takzvané lodičky? Ano, hádáte správně, budete k tomu potřebovat i vodu a je to skvělá varianta čuchací zábavy pro vás i vašeho psa pro horké letní dny. Návod na to jak připravit takový hlavolam vám nabídneme v dalším díle našeho oblíbeného seriálu.


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl
Lenka Ležalová 26.7.2024 4063x Hersenwerk

Letní dny jsou v plném proudu, teploty stoupají a venku je horko. Vašim psům je teplo také, takže řada z vás nejspíš omezuje fyzické aktivity nebo tráví se psem čas u vody. Zatímco aspoň krátké procházky jsou nezbytné, nezapomínejme ani na mentální stimulaci. Vyletněné a upravené hlavolamy mohou být skvělým způsobem, jak zabavit vašeho mazlíčka, naučit ho novým dovednostem a také je částečně osvěžit a zchladit. V dnešním dílu si posvítíme na to, jak upravit hlavolamy, na co si dát pozor a nabídnu vám tip na vodní hlavolam.

Léto a hlavolamy

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Do teplého počasí hlavolamy upravíme tak, aby poskytly nejen zábavu, ale také osvěžení. Často využíváme k přípravě hlavolamů vodu (namočení komponentů, plovoucí prvky atd.). Na začátku si řekněme na rovinu, že ne všichni psi budou hned nadšení z vodních hlavolamů. Někteří z nich se budou zdráhat strčit čumák do vody, některým může vadit stát na mokrém ručníku nebo si namočit tlapky. Proto se hodí postupovat velmi pomalu a představovat těmto pejskům hlavolam krátce a po jednotlivých malých krůčcích. Důležité je nechat jim možnost volby a do hraní je nenutit, když nebudou chtít.  Jiní psi vodní hlavolamy ihned uvítají a oblíbí si je. Tam máte velký prostor ke kreativitě a zkoušení. A pak tu máme třetí kategorii, psi tzv. „lemtalové“ = z přílišného nadšení, urputnosti nebo nervozity budou hodně vodu hltat. Tady je třeba omezit množství vody, kterou k hraní používáte.

Pro hraní vždy vyberte stinné místo. Doma doporučuji hrát na balkoně nebo v místnosti, kde voda na podlaze nezpůsobí velké potíže. Nezapomeňte také na neklouzavý povrch (použijte protiskluzovou podložku). Zajistěte dostatek místa kolem hlavolamu tak, aby ho pes mohl pohodlně obejít. 

Pamlsky vybírejte tak, aby se nezačaly lepit nebo se rychle nerozmočily. Vhodné varianty jsou především kousky melounu, okurky nebo jablka, případně některé granule. Vyhněte se piškotům nebo aromatickým odměnám typu sýr, párky.

Přes nejteplejší část dne nechte psy odpočívat. Pro hraní se hodí zejména ráno nebo večer! 

Méně je více

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Všeho příliš škodí. A pro hraní letních hlavolamů platí dvojnásob rčení „méně je více“. 

  • Zkraťte délku hraní
  • Vytvářejte hlavolamy jednodušší (ham a vím), aby se pes rychle dostal k pamlsku. 
  • Neopakujte příliš kol hraní za sebou. 
  • Použijte klidně větší, lépe viditelné pamlskymenším množství
  • Nepoužívejte nadměrné množství vody.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Ptáte se proč? ABY ŘEŠENÍ HLAVOLAMU NETRVALO DLOUHO. Při intenzivním čuchání pes nemůže mít otevřenou tlamu, aby se mohl ochlazovat. Nechte psa se i vydýchat mezi jednotlivými hrami, pokud potřebuje. Délku a intenzitu hraní hlídejte u všech psů. Zvlášť opatrní buďte u rizikových skupin psů se sklonem k přehřátí – štěňata, brachycefalická plemena (krátký čumák), senioři nebo nemocní psi. Přes nejteplejší část dne nechte psy odpočívat. Pro hraní se hodí zejména ráno nebo večer. 

Nenechte psa vypít nadměrné množství vody. Už jste slyšeli pojem hyperhydratace neboli intoxikace vodou? Pokud ne, zbystřete. Otrava vodou nastává v případě, že pes vypije velké množství tekutiny najednou. A nemusí jít jen o časté aportování z vody, potápění se, chytání vody z hadice, ale stačí velká miska vypitá naráz a problém může být na světě. Riziko tedy hrozí i u hraní vodních hlavolamů, pokud nebudete opatrní. Čím víc při řešení hlavolamu váš pes pije vodu, tím méně jí do hlavolamu použijte.

POJĎTE SI HRÁT – LODIČKY

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Co budete potřebovat? 

  • nádobu na vodu = pekáček, lavor, pečící forma, pečící mísa apod. 
  • předměty, které budou ve vodě plavat = mističky, plastová víčka od misek, silikonové formičky apod. 
  • vhodné odměny, které se nerozmočí (meloun, jablko, okurka, některé granule, apod.)
  • voda

Tip: Vodu si připravte například do konvičky, abyste mohli regulovat její množství. Nádobu, do které budete přidávat vodu, můžete vypodložit silikonovou podložkou s nízkým okrajem, abyste zamezili rozlití kolem.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl
  1. Nejprve představte psovi hlavolam bez vody. Jednotlivé prvky přidávejte postupně. Pes se tak seznámí s použitými předměty a materiály. Vy se ujistíte, že předměty jsou dostatečně velké a pes z nich pohodlně sní pamlsek.
  2. Nalijte do nádoby/misky malé množství vody, přidejte vybrané prvky – formičky/víčka. Čím víc je plocha plná, tím snadněji se pes dostane k pamlsku a nemusí být příliš v kontaktu s vodou.
  3. Postupně přidávejte množství vody, až začnou předměty lehce plavat.
  4. V dalším kroku můžete naopak ubírat množství předmětů, aby víc plavaly. Pes buď pamlsky sní z jednotlivých prvků, nebo může prvek uchopit do tlamy, vyndat jej vedle hlavolamu na zem a pak teprve sníst pamlsek. Vypozorujte, jaký způsob řešení si zvolí váš pes. 
  5. Pro některé psy jsou hodně plovoucí předměty téměř neřešitelné. Takové psy do hraní nenuťte a uberte množství vody nebo ji vynechejte úplně.

Jednotlivé kroky několikrát zopakujte. K dalšímu kroku se posuňte až tehdy, je-li váš pejsek jistý a uvolněný v aktuální úrovni. 

Obměny: Vyzkoušejte větší nádobu (hlubší, větší, menší plocha). Použijte různé prvky (víčka, silikonové formičky apod.)

Tip: Ti z vás, kteří sledují náš seriál a hrají silikonovou louku, mají výhodu. Stačí přidat trochu vody. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Nejčastější potíže 

  • Pes se nejistě natahuje k hlavolamu, je opatrný na dotyk čumákem. Takový pejsek si zatím není jistý, hlavolam mu není příjemný. Bude potřebovat více opakování od nepatrného množství vody po větší. Buď se jistota bude zvyšovat, anebo to zkrátka nebude pejskův oblíbený hlavolam. 
  • Pes hltá vodu z hlavolamu (nejčastěji poté, co sní všechny pamlsky). Tomu zamezte, nejspíš je ještě nervózní a zatím si neumí ukončit hlavolam sám. Oslovte psa, dejte mu pamlsek před čumák, odveďte ho. Snižte množství vody.
  • Pes kouše do jednotlivých prvků. Takový pejsek zatím nemá tolik trpělivosti, nebo jste použili nevhodný pamlsek. Tato situace může nastat i v případě, že se předmět hodně potápí. O frustraci se dočtete v jednom z minulých dílů. Snižte množství vody.
  • Prvek pes potopí a nemůže se dostat k pamlsku (navíc hltá vodu) – pomozte mu vyndáním prvku mimo hlavolam. Uberte množství vody.

Ještě jednou…

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 24. díl

Mějte pod kontrolou příjem tekutin psa. Nenechávejte psy vodu z hlavolamů zběsile hltat (někdy to může být reakce na nevhodně sestavený hlavolam), pracujte spíše s menším množstvím vody.

Přeji vám bezpečné léto a hodně zábavy se psem. Tato varianta hlavolamu bývá skvělým zpestřením horkých dnů pro vás i psa.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Hersenwerk


    -->