Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

Baví vás hlavolamové návody z „dílny“ Lenky Ležalové z cuchej.cz a už jste se nemohli dočkat dalšího dílu tohoto parádního seriálu? Tak je právě tady a jeho název by mohl klidně znít „Plážová procházka“. A proč právě takto, se dozvíte dál, tak neváhejte a pokračujte ve čtení. A samozřejmě si nezapomeňte doma všechno také pořádně vyzkoušet!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl
Lenka Ležalová 23.8.2024 5093x Moderní techniky a metody Hersenwerk

Léto, dovolená, voda, pláž… Taková procházka po pláži, to je pro nás lidi skvělým způsobem relaxace, nemyslíte? Vyčistíme si hlavu, uvolníme tělo a jemný písek masíruje naše chodidla. A víte, že takovou plážovou procházku můžete připravit i vašemu psovi přímo v pohodlí domova? V dnešním dílu vám ukážu jak. Utíkejte si pro velkou osušku a vrhneme se do toho pomocí jednoduchého hlavolamu. Ještě předtím se ale dozvíte, co jsou to procházkové hlavolamy a jaká mají specifika.

PROCHÁZKOVÉ HLAVOLAMY

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

Pokud se vám teď honí hlavou, že jde určitě o schovávání pamlsků během vaší procházky se psem, nenechte se zmást. Naopak, tyto hlavolamy připravíte doma. 

Hlavolamy navrhujete tak, aby se při jejich řešení pes klidně pohyboval. Klíčovými prvky jsou pomalý pohyb a jednoduché řešení. Pes zde nemá složitě přemýšlet, jak hlavolam vyřešit. Ani se nemá zdržovat dlouhou dobu pečlivým čicháním. To se nám náramně hodně hodí i teď v létě. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

Potřebovat budete hlavně větší prostor. Hrací plocha může mít například 2 x 2 metry + prostor kolem, aby se pes mohl volně pohybovat. Samozřejmostí je rovný, stabilní povrch, na kterém mu to nebude klouzat.

K přípravě můžete využít několik ručníků, dek, přehozů, misek, apod. Ty umístíte kousek od sebe, aby pes mohl pohodlně mezi jednotlivými kusy přecházet. Anebo použijete jeden větší kus látky – osuška, přehoz, povlečení, apod. 

Tip: Vůbec se nebojte využít špinavé prádlo před tím, než jej hodíte do pračky. Nebo nechat látku aspoň chvíli napachovat venku na trávníku, v komoře, apod. Pejsek tam bude mít víc pachových stimulů.

Z mojí zkušenosti tento typ hlavolamů nejvíce ocení tři skupiny psů:

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl
  1. Puberťáci a neposedové (zkrátka ti psi, kteří pořád někde poletují, těžko se zklidní a od statických hlavolamů rychle odcházejí).
  2. Senioři (ti, kterým už dlouhodobé postávání na místě činí potíže a u statického hlavolamu nevydrží; nebo naopak už nechtějí sami o sobě moc chodit a vy potřebujete přidat aspoň trochu pomalého pohybu).
  3. Chytrolíni (psi, kteří hned na všechno přijdou, všechno vyřeší během chvilky a vy pořád ztěžujete, ztěžujete, ztěžujete a už nevíte, co takovému psu nabídnout).

Procházkové hlavolamy mám v zásobě většinou pro dny, kdy je venku ošklivo nebo z jiného důvodu nemůžu psovi poskytnout dostatek běžného pohybu. Ráda je zařazuji také v létě, právě pro jejich jednoduché řešení bez nutnosti příliš intenzivního čuchání. 

POJĎTE SI HRÁT – PLÁŽOVÁ PROCHÁZKA

Co budete potřebovat? 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl
  • velká osuška (středně silná gramáž)
  • vhodné odměny, které se nebudou drolit ani lepit, co nejméně aromatické
  • důležitý je dostatek prostoru a stabilní neklouzavý povrch (podložka)

Nejprve začínejte hrát na malé ploše – přehněte osušku několikrát asi na velikost malého ručníku. Rozkládejte postupně. Pozorujte, jak se pes pohybuje a zda vstupuje na osušku. Představte psovi materiál. Přehněte osušku napůl a pak ještě jednou napůl.

  1. Na složenou osušku volně poházejte pamlsky.
  2. Rozložte osušku jednou (tj. stále zůstává složená napůl) a na tuto větší plochu opět poházejte pamlsky.
  3. Osušku na několika místech zkrabaťte, aby se vytvořily mírné záhyby. 
  4. Rozložte celou osušku a vytvořte mírné záhyby (vznikne velký prostor pro čuchání).
  5. Pokud je váš pes zkušený profík, můžete na osušce vytvářet různé druhy skrýší (vlnky, víry, rolování, apod.) a kombinovat je. Stále ale dbejte, aby úkryty byly jednoduché a pes se snadno dostal k pamlskům.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

Jednotlivé kroky několikrát zopakujte. K dalšímu kroku se posuňte až tehdy, je-li váš pejsek jistý a uvolněný v aktuální úrovni. Není vašemu psovi příjemné šlapat na materiál? Přehněte osušku podélně tak, aby se kolem ní pes mohl pohybovat a dosáhl na všechny pamlsky, aniž by se musel příliš natahovat.

Tip: Pro vyletnění hlavolamu můžete osušku navlhčit – namočte ji ve vodě a pořádně vyždímejte. Vyzkoušejte si, že použité pamlsky se na mokrou osušku nelepí. Pozor ale, osušku namáčejte až tehdy, co psa seznámíte s hraním nasucho. Počítejte také s tím, že někteří psi na tak velkou vlhkou plochu nebudou chtít stoupnout a budou hlavolam řešit jenom při krajích. 

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl
  • Pes v osušce zběsile hrabe – pes se nemůže k pamlsku dostat, protože je skulinka příliš úzká, materiál osušky slabý apod. Používejte osušky se středně silnou gramáží, přeložte je napůl, dávejte pozor na dostatečné mezery. Nedělejte složité skrýše.
  • Pes nechce stoupnout na osušku a pro pamlsky se příliš natahuje. Přehněte osušku tak, aby se kolem ní pes mohl pohybovat a pohodlně dosáhl na pamlsky.
  • Pes se nemůže odpoutat od osušky, i když už má hlavolam vyřešený. Stále intenzivně čuchá nebo hrabe, kouše do látky. Použijte méně aromatické pamlsky a stejnou osušku v rámci jednoho hraní použijte max. 2 krát.

Připomeňte si z minulého článku:

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

V létě připravujte hlavolamy jednodušší. Zkraťte dobu hraní. Použijte klidně větší pamlsky, lépe viditelné. Hrajte brzy ráno nebo později večer. Ve velkých vedrech nechte psy raději odpočívat. Hlídejte příjem a množství vody, aby nedošlo k hyperhydrataci

Vyzkoušejte se psem dnešní hlavolam a dopřejte si tak kousek letního klidu a radosti přímo doma. Užijte si hodně radosti a relaxace spolu se psem. A užijte si zbytek léta!

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz                                                                                                     https://www.facebook.com/cuchej.cz                                                     https://www.instagram.com/cuchej.cz

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 25. díl

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->