Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Souhlasíte s tím, že i oboustranná pohoda ve vzájemném vztahu může velmi pozitivně ovlivnit kvalitu i délku života nejen nás samotných, ale i našeho čtyřnohého parťáka? Pokud vám to dává smysl a chtěli byste se dozvědět víc, pak je tento článek určený právě vám!


Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 5.6.2024 5363x Jak na to?

Vím, že toto je přání každého laskavého pejskaře. Věřím, že se každý snažíme maximálně udělat vše pro to, aby byl náš pejsek v pořádku. Je srozumitelné, že ho nedokážeme udělat nesmrtelným. Je to velká škoda. Délku života nikdo neznáme. Jsou věci, které nemůžeme ovlivnit, ačkoli bychom si to velmi přáli. Např. datum odchodu našeho pejska za duhový most. Co ovšem dokážeme, je zlepšit kvalitu života našeho čtyřnohého parťáka. Můžeme to dělat různým způsobem. Může toho být hodně. Důležité je mít pozornost na různých jednoduše proveditelných drobnostech, které můžeme dělat každý den vědoměji.

Pes „vidí“ více než my

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Náš společný život je ovlivněný mnoha vlivy z vnějšího prostředí, které k člověku promlouvají viditelně a tak si jich všímáme víc. Ve velké míře ovlivňují život člověka a psa již dost markantně, např. formou neposlušností, potíží se zdravím, omezením při procházkách nebo v různých místech, kde se s pejskem vyskytujeme.

Ačkoliv si to mnozí z pejskařů ještě úplně neuvědomují, tak přichází vlivy pro člověka až neviditelné, ale pro pejska velmi jednoduše rozpoznatelné. Vlivy z vnitřního prostředí jsou např. naše emoce, nevědomé činnosti prováděné bez pozornosti v přítomném okamžiku, automatické chování vůdce bez ohledu na partnerství se psem, psychika, zdraví atd. 

Kam pro radu?

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Toto téma je značně rozsáhlé, ale pro některé pejsky také dost naléhavé. Proto připravuji webinář, kde se budeme podrobněji zabývat důležitými drobnostmi, kterými dokážete pejskovi zkvalitnit jeho život.  Přejete-li si již nyní položit mi jakoukoliv otázku, na kterou chcete znát odpověď, přidejte se do FB skupiny Pes Partak a zeptejte se.

https://www.facebook.com/

Co napsal život sám…          

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Pojďme se společně podívat na jeden příběh ze života, který nasvědčuje tomu, jak extrémně důležité je řešit situace, které jsou pejskovi nepříjemné, co nejdříve. Tento pejsek již nemusel být mezi námi.

Minulé léto na jedné pejskařské akci za mnou přišla majitelka nádherného útulkáčka velikosti westíka. Věřím, že některý z jeho předků mohl být zástupcem tohoto plemene. Panička předvedla obrovskou statečnost dovést ho až do mého stanu, který stál v prostoru, kde bylo dalších asi sto pejsků. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, ale on měl potíže se štěkáním a zastrašováním pejsků ve svém okolí.

Takto si ho již brala z útulku. Doma vycházel s ostatními fenkami i koňmi v pohodě, ale vše ostatní řešil po svém. Hlasitě a vytrvale se rozčiloval na okolí. Pravděpodobně měl špatné zkušenosti z dřívějšího života. O těchto je možné se pouze dohadovat, protože realita není známá.

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Nejzajímavější byl důvod, proč mě jeho panička vyhledala. Velmi si ji za tento přístup vážím. Pejsek nebyl již mladý a měl slabé srdíčko. Majitelka si tedy přála, aby se nerozčiloval. Stres totiž velmi zvyšuje riziko infarktu nejen u lidí, ale také u pejsků. Chtěla mu pomoci k tomu, aby byl více v pohodě, klidnější a dokázal zvládnout stres.

Ponořili jsme se postupně otázkami do větší hloubky porozumění co děje, kdy a jak. Jak situace společně řeší i to, co se jim společně již podařilo zvládnout. Celou dobu pejsek bez otálení řešil jakéhokoliv pejska i v dálce na sto metrů od stanu. Vždy bylo potřeba ho držet, aby jiného pejska štěkotem a nepříjemným chováním nevyprovokoval k nějaké nepředvídané „odpovědi“. Atmosféra ve stanu i kolem stanu houstla jeho hněvem, hlasitostí i okamžitým projevem.

Věděli jste, že Míša Drábková napsala úžasnou knížku „Znaková řeč pro psy“, která je skvělým pomocníkem ve zvládnutí základní správné komunikace se psem? Mimo jiné byla i hostem v pořadu „Dobré ráno“ v České televizi, kde dostala možnost ji blíže představit (hledejte vstupy s názvem knížky). Na záznam se můžete podívat zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Pracovali jsme společně na usměrnění chování a také předání zodpovědnosti pejskovi tak, aby začal upravovat svoji reakci na vnější podněty – z negativní na k okolí vstřícnější. Vysvětlili jsme si několik neviditelných a nevnímaných drobností, které ho podpořily k postupně mírnější reakci. Snažila se panička. Bylo vidět, že i pejsek se velmi snaží. Bylo to náročné. Pro všechny strany.  Musím říci, že tak intenzivních třicet minut spolupráce pro podporu partnerství člověka a psa, jsem ještě za svoji více než třicetiletou praxi práci s pejsky nezažila. Ale vedla k tomuto neuvěřitelnému výsledku. Opravdu stálo za to.

Návyk, ať je získaný špatnou situací nebo jen nedorozuměním, je složitější odstranit než dělat vědomě kroky již dříve k tomu, aby partnerství bylo pevné, nerozlučné a „odolné” proti nástrahám každodenních vlivů.

Zvládli jsme něco neuvěřitelného

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

V případě našeho westíka se událo něco, v co jsem ani nevěřila, že je možné. Pejsek v jednom okamžiku jakoby „splynul s okolím”. Seděl v klidu. Nic neřešil. Pozoroval. Nereagoval. A to dokonce ani v momentě, když k nám do stanu přišel cizí pejsek velikosti bernardýna a stoupnul si do velmi těsné blízkosti nad něj. Nic. Žádná reakce. Pohoda. 

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Pejsek prošel procesem obdivuhodného zvládnutí svého chování na základě zkušeností z minulosti a toho, co do nynějška znal, až k neuvěřitelnému zklidnění, nabití důvěry a nárůstu sebevědomí. Společně s paničkou jsme jej dokázaly podpořit tím pro něj správným způsobem, že se mu to podařilo. Bez její podpory by toto nikdy nebylo možné.

Dokážete si přestavit vděčnost paničky, která tento moment „splynutí s prostorem” u svého pejska pozorovala s dojetím až k slzám. Zvládli jsme – my tři – společně něco neuvěřitelného. Pejsek s paničkou strávili na akci ještě dalších několik hodin. Bez výpadů, štěkání a jeho náročných reakcí na pejsky, které zažívali, než jsme se setkali.

Když se chce, všechno jde…

Jak zajistíte svému pejskovi delší život? - 36. díl

Po několika týdnech jsme si volali a dokonce jsem je navštívila doma. Pejsek je spokojenější, klidnější a i když někdy doma hlídá, tak riziko infarktu ze stresu se snížilo na minimum. Ještě dnes cítím obrovskou vděčnost za vše, co se na akci odehrálo. Od té doby vím i to, že člověk s pejskem v podporujícím partnerství dokáže zajistit věci, o kterých se mu ani nezdá, že by mohly být reálné. Moje zkušenost je, že vše je možné, když se chce.  Člověk má své soužití se psem, jeho kvalitu života i partnerství v harmonii ve svých rukách.

Máte-li chuť se zlepšovat ve svém partnerství, přijďte na některou z mých akcí (www.pespartak.cz/akce). Nikdy dopředu nevíte, jakou drobností dokážete svému pejskovi pomoci k delšímu životu. 

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto a ilustrační foto: archiv Michaely Drábkové, Pixabay

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
PlemenoPovel

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (36 článků)



    -->