Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Téměř každý pejskař někdy uzavíral kupní smlouvu na psa a zjišťoval, které očkování je u nás povinné. Mnozí z nás se zamýšlí i nad tím, za jakých podmínek lze legálně odchovat štěňata nebo jaký postih nám hrozí, když náš pes někoho pokouše. Tento seznam je však pouze minimem toho, co bychom měli z právní úpravy vztahující se k našim nejlepším čtyřnohým přátelům znát. Pokud chcete vědět, kde lze nově komplexní informace o legislativě týkající se psů nalézt, čtěte dál.


Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!
Simona Šimíčková 9.6.2024 4215x ReportážePrávo a legislativa

V Paláci knih Luxor na Václavském náměstí proběhl 5. června 2024 křest a autogramiáda právní publikace Pes mezi paragrafy. Zúčastnila se jí většina autorského týmu, který tvoří soudce Mgr. Pavel Punčochář, advokát a vysokoškolský pedagog doc. JUDr. Lukáš Bohuslav, Ph.D., Mgr. Hana Brablcová z Odboru rovného zacházení Kanceláře veřejného ochránce práv, spoluzakladatel společnosti PetExpert Europe Derek Cummins, bývalý soudní znalec v oboru veterinární medicína MVDr. Jiří Dousek, Ph.D., Mgr. Alena Klimt z Legislativní a právní sekce Svazu měst a obcí ČR, advokát Mgr. Miroslav Krutina, právní asistentka Tereza Pekařová, advokátka JUDr. et PhDr. Zuzana Rennerová, soudkyně Nejvyššího soudu ČR JUDr. Hana Tichá, JUDr. Jana Traplová z Oddělení ochrany zvířat Ministerstva zemědělství, profesionální trenér psů a propagátor moderního etického tréninku Robert Zlocha a nakladatel JUDr. Karel Havlíček, ředitel kanceláře Havlíček Brain Team, která knihu vydala.

Pes to v právu nemá jednoduché

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Účastníky akce přivítal a příjemným podvečerem v obklopení knih provázel Karel Havlíček. Podělil se s námi o peripetie s názvem knihy, který se měnil z Pes a právo, přes Psí život mezi paragrafy, až k vítěznému Pes mezi paragrafy, který obsah knihy dokonale vystihuje. Jsou v ní zahrnuty desítky příběhů, které jsou, slovy Karla Havlíčka, cezeny právem. Na reálných případech je tak ukázáno, jak právo na psa pohlíží.

Právní režim psa totiž podléhá široké škále právních norem v oblasti veřejného i soukromého práva. Psem se zabýval i Ústavní soud ČR, který svěřil dnes již proslulého psa Robina do střídavé péče jeho majitelů.

Pan Havlíček nám též prozradil, že kolektiv autorů se během tvorby knihy poněkud rozrostl, jelikož zpočátku měl být autor pouze jeden. Na závěr svého prvního vstupu nám slíbil také pokračování knihy.

Právní režim psa podléhá široké škále právních norem v oblasti veřejného i soukromého práva.

Chraňme zvířata i lidi

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Následně bylo slovo předáno vedoucímu kolektivu autorů Pavlu Punčochářovi. Ten nám odhalil, jak se vlastně zrodil nápad tuto knihu vytvořit. Bylo to při marném pokusu vyhnat jeho dnes již zesnulou fenku za deště ven. Dívala se na něj v tu chvíli pohledem, který říkal: „Já mám přeci taky svá práva“ a kroutila se u toho jak paragraf. Z procesu tvorby nám vyzradil, že se během něj s Karlem Havlíčkem dokonce i poštěkali. Na závěr vzkázal: „Čtenářům doporučuji sednout si do ušáku, koupit si hromadu hot dogů a začíst se do knihy“.

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Poté nám Hana Tichá přečetla jednu ze soudniček, kterými do knihy přispěla. Vyslovila přání, aby byla větší osvěta o tom, co dělat v případě rvačky mezi psy, jelikož jde o ochranu psů i lidí. Jana Traplová zase doufá, že díky knize se podaří rozšířit právní povědomí zejména o jejím dlouhodobém zájmu, kterým je ochrana zvířat proti týrání.

Veterinář Jiří Dousek poukázal na problematiku mezinárodního práva zejména při tranzitu zvířat z cizích zemí. Jeho podrobnější pojednání o tématech souvisejících s veterinou také v knize nalezneme.

Odpovědnost nese vždy člověk

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Tereza Pekařová označila obsah knihy za výcvik pro současné i budoucí majitele psů. Je podle ní potřeba, jelikož byť máme tendence trénovat pouze naše psy, všechny problémy, které s nimi zažíváme, začínají u jejich majitelů a chovatelů.

Lukáš Bohuslav navázal tím, že kniha je částečně vědeckou monografií a částečně populárně naučnou. Přínosné informace v ní tudíž najdou jak odborníci z řad právníků, tak i laická a odborná kynologická veřejnost. 

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Potřebu maximální opatrnosti ve vztahu ke psům nám připomněl Miroslav Krutina. Popsal tragický a současně z právního hlediska zajímavý případ pokousání dvouleté holčičky psem, v němž soudy shledaly odpovědnými překvapivě mnoho lidí včetně jeho předchozího majitele, který při prodeji nesdělil, že pes projevuje agresi vůči dětem. Podrobný rozbor si ale již musíte přečíst přímo v knize.

Že úspěšný trénink je možný, nám sdělil Robert Zlocha, označený Karlem Havlíčkem za jediného z autorů, který o psech něco ví: „Já stojím na té straně, kde s klienty pracujeme na tom, aby se do křížku s právem ideálně vůbec nedostali. Za vydání této knihy jsem skutečně moc vděčný.“

Přínosné informace v ní tudíž najdou jak odborníci z řad právníků, tak i laická a odborná kynologická veřejnost.

Tato kniha patří do knihovny každého pejskaře

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Kniha má namísto plánovaných dvou nakonec celkem čtyři patrony. Jsou jimi trenérka psů a spoluzakladatelka klubu Obedience CZ Kristýna Másílková, její fenky Tuta a Fanča a prof. JUDr. Michal Skřejpek, DrSc., který je kapacitou v oborech Právní dějiny a Římské právo.

Kristýna Másílková i její psí holky popřály knize hodně štěstí, a čtenářům, aby v ní našli informace, které potřebují. Kristýna je přesvědčena o tom, že publikace patří do knihovničky každého pejskaře, s čímž lze jedině souhlasit.

Kde hledat jádro pudla? Přeci mezi paragrafy!

Michal Skřejpek nám sdělil, že je pejskař, má psy rád a zdá se, že oni jeho také. Nezapřel se ani jako milovník svého oboru a v rámci přípravy se ujistil u ceremoniáře Arcibiskupství pražského v tom, že křtít je možné pouze lidi, nikoli knihy. Knize proto udělal rituál úlitby, a to celý v latině.

Akce byla zakončena veselým přípitkem autorů: „Na knihu!“.

 

Simona Šimíčková

Foto: Archiv redakce eCanis, archiv Havlíček Brain Team

 

https://www.brainteam.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->