Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Slyšeli jste už někdy o reaktivních psech, separační úzkosti nebo nevhodnosti averzivních pomůcek při výchově i výcviku? Řešíte něco z toho a nevíte úplně kam se obrátit pro radu, či pomoc tak, aby se situace ještě nezhoršila? Nebo vás toto téma čistě jen zajímá? Pak si určitě nenechte ujít náš rozhovor s člověkem, který má spoustu zkušeností a v této problematice se výborně orientuje.


Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Moc rádi si u nás povídáme se zajímavými lidmi, kteří přesně vědí, co chtějí, kam směřují a mají nám toho hodně co říct. A přesně takový je i tento rozhovor. Je vedený se sympatickým trenérem, který je zároveň autorem webu psichologie.cz a také výborné knihy „Neštěkej na svého psa“. A možná ho znáte i z televize. Pracuje hodně se psy, kteří jsou agresivní nebo třeba zrovna reaktivní, a to výhradně moderními metodami. Možná už tušíte, že na naše otázky nebude odpovídat nikdo jiný než Tomáš Nushart a my věříme, že si to užijete stejně tak jako my.

Tomáši, jste autorem webu www.psichologie.cz, ale než k němu přejdeme, prozraďte nám, prosím, něco o sobě a psech.

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Primárně jsem trenérem psů, hodně pracuji se jedinci, kteří jsou agresivní k lidem nebo reaktivní při kontaktu s ostatními psy, často řeším separační úzkost nebo problémy s ní spojené. Mimo trénování a psichologie.cz jsem napsal knížku „Neštěkej na svého psa“, která představuje moderní trénink, založil jsem Necvičák na pražských Vinohradech a pomáhám navrhovat veřejná psí hřiště tak, aby to nebyla jen dřevěná pseudo-agility hřiště. Mám jednoho psa, Bailyho, křížence z útulku, se kterým nejčastěji dělám věci typu hoopers nebo nosework. Sportovní ambice jsem si ale naplnil jako mladší ve florbale, který jsem hrál profesionálně.

Máme kurzy, podcasty, blog a na všech těchto místech se návštěvníkům nebo posluchačům nestane, že by slyšeli nebo četli něco od člověka, který má výchovu založenou na trestech!

Jaký byl váš hlavní motiv při zakládání webu psichologie.cz a jaký druh obsahu se snažíte poskytovat svým návštěvníkům?

Hlavním důvodem bylo vytvořit prostor, kde budou informace, které jsou založené na vědeckých poznatcích, a pouze trenéři, kteří trénují moderně, ne na trestu založenými metodami. Máme kurzy, podcasty, blog a na všech těchto místech se návštěvníkům nebo posluchačům nestane, že by slyšeli nebo četli něco od člověka, který má výchovu založenou na trestech.

Točíte také podcasty na YT. Jaké jsou nejčastější výzvy, kterým čelí majitelé psů, a jak jim může váš podcast pomoci najít řešení?

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

V drtivé většině dílů podcastu si povídám s nějakým zajímavým moderním trenérem. Takže pokud si člověk pár epizod poslechne, může si o moderním tréninku začít dělat poměrně hezký přehled. Mimo trenérů si občas pozveme třeba ortopeda nebo veterinárního stomatologa, kteří mají také nesmírně důležité informace zase z trochu jiného pohledu. Cílem podcastu je, mimo čistě informační hodnoty, také ukázat, že moderních trenérů je v Česku dost a mají super znalosti. Chci se s nimi osobně potkat a dát řeč. To mě na podcastech také nesmírně baví.

Možná se nyní trochu roztrhl pytel s výcvikovými metodami. I když jádro vždy funguje na stejném principu. Jaké metody výcviku považujete za nejefektivnější a proč se rozhodujete je propagovat na svých platformách?

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Jádro, podle mě, vždy nefunguje na stejném principu. Je pořád hodně lidí, kteří považují využívání averzivních pomůcek za základ výchovy. To je úplně jiný pohled, než který mám já nebo všichni trenéři, které kdekoliv ukazujeme. Je ve výsledku jedno, jestli něčemu říkáme pozitivka, klasika, moderní trénink, force-free trénink, cukr a bič, nebo jakkoliv jinak. Nadužívání trestů je prostě z mého pohledu zbytečné a neetické. A averzivní pomůcky typu ostnáč nebo stahovák nemají v dnešní době, co dělat.

Nyní mám velice zajímavou otázkou. Jaký máte názor na vztah mezi kynologickou vědou a praktickým výcvikem psů, a jak tento vztah integrujete do svých učebních materiálů a podcastů?

Jsou to spojité nádoby. Nevidím jediný důvod, proč tyhle dvě věci rozdělovat. To je jako říkat, jaký je vztah mezi novými výzkumy v oblasti suplementace vitamínu C a aplikovanou medicínou. No jednoduchý, měli bychom se snažit aplikovat nejnovější poznatky a upravovat to, co děláme v praxi, podle toho, co vyzkoumáme. Není mi dost dobře jasné, jak by to mohl někdo rozdělovat.

Chceme-li do světa vysílat nějaká „moudra“, vybíráme si trenéry, které většinou osobně známe, případně na ně máme skvělé ohlasy od těch, se kterými se známe!

Jaký je váš proces výběru témat a hostů pro vaše podcastové epizody a jak se snažíte zajistit, že informace jsou aktuální a relevantní pro vaše posluchače?

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Vybíráme si trenéry, které většinou osobně známe, případně na ně máme skvělé ohlasy od těch, se kterými se známe. On ten trenérský rybníček ve výsledku není v Česku zase tak obrovský. Přes jednoho, dva známé lidi se člověk dostane ke komukoliv. No, a pak přemýšlíme nad tím, jaké téma danému trenérovi dát, aby ho rozhovor bavil a zároveň něco přinesl lidem. Občas to máme i naopak, že chceme udělat konkrétní téma a sháníme hosta. Třeba teď jsme dělali jednu epizodu o péči o zuby a nevhodnosti okusování jeleních parůžků. Ta přesně vznikla tak, že jsem tohle téma chtěl rozpracovat, tak jsme sehnali pana doktora Lonského, který založil asociaci veterinárních stomatologů. A ten díl je úplně super!

Už víme, že jste zkušeným trenérem psů, proto se musím zeptat, jakou roli hraje podle vás psí psychologie v běžném tréninku a jaké jsou nejčastější mýty, se kterými se setkáváte v oblasti psího chování?

Pokud za psí psychologii budeme považovat primárně etologii, vědu o chování zvířat, tak je to jedna z nejdůležitějších součástí. Já pojem psí psychologie víceméně nepoužívám, psichologie.cz je jen konkrétní poměrně dobře zapamatovatelná značka. A pokud si někdo říká s jistou mírou nadsázky psí psycholog, asi proč ne, ale já se opravdu spíš považuji za trenéra a respektuji, že psům do hlavy nevidíme, takže profilovat se jako psí psycholog je pro praxi asi hůře použitelné, než trenér. Největší mýtus je bohužel pořád stejný, že člověk má být vůdcem smečky. Tak, prosím vás, nemá. Máme na to když tak celý e-book, který je u nás na psichologie.cz úplně zadarmo, protože nás přesně už trápilo, jak moc lidí si to neustále myslí. 

Při mé trenérské práci mě nejvíce ovlivnilo studium a také mě baví pak v praxi všechny ty získané informace propojovat dohromady!

Co vás nejvíce ovlivnilo jako trenéra a jaké lekce z těchto zkušeností předáváte svým klientům a posluchačům?

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Nejvíce mě ovlivnilo studium. Na úplném začátku například u AbsoluteDogs a jejich tréninku pomocí konceptů, později na britském Institutu etologie Rogera Abrantese nebo ve škole Grishy Stewart. Hodně mě v práci se psy ještě ovlivnil Chirag Patel, Michael Shikashio, u separačky klasicky Malena DeMartini. Nejvíce ze všeho mě baví všechny ty informace propojovat dohromady. Jak využít stopování lidí při práci se psy agresivními na lidi, jak využít nosework ke zvýšení sebevědomí, jak použít aport k lepší sebekontrole… Natáčení kurzů a podcastů s českou trenérskou špičkou pro mě jinak také hraje velkou roli. Člověk se občas dozví nějaký moc zajímavý detail, hru nebo metodu a když jsem se takhle zkrátka potkal a strávil několik hodin s desítkami trenérů, je to super a člověka to velmi formuje. A ještě bych doplnil zážitky z pozorování volně žijících psů v Africe nebo návštěvu rezervací, které zachraňují slony nebo žirafy. To jsou místa, která člověku pohled na práci se zvířaty fakt musí také hodně formovat. Tam pracují lidé, kteří zachrání slůně a dávají mu první poslední, zvládnou ho připravit na vypuštění zpět do přírody a nikdy nepoužijí žádné averzivní pomůcky. Jen zkoumají a snaží se zjistit, jak o něj co nejlépe pečovat. Oproti tomu tady pak někteří lidé v Česku trénují psy pro svoje potěšení a používají k tomu pomůcky typu ostnáč nebo stahovák…

Jaké jsou podle vás největší výhody využívání online platforem, jako jsou váš web a podcast pro vzdělávání majitelů psů?

Preferuji moderní metody tréninku a pozitivní přístup!

Pokud si ujasníme, že trénink zvířat, stejně jako cokoliv jiného, je primárně o znalostech, tak je to velmi efektivní forma, jak se dostat k trenérům, ke kterým by se člověk jinak nedostal. Vidět jejich postupy, metody, aplikaci těchto metod v praxi, napozorovat si takhle ať už českou špičku nebo zahraniční špičku, to je k nezaplacení. My se navíc snažíme ty informace podávat hodně koncentrovaně, takže na kurzy i podcasty máme opravdu velmi dobrou přípravu, aby ten výsledek potom mohl být relativně krátký. To je ve výsledku jedna z nejtěžších částí naší práce, snažit se zkoncentrovat velké množství informací do stravitelné podoby. Třeba u psaní knížky to byla větší část práce, než to celé napsat. Pak to celé upravit přibližně na polovinu, dát tomu nějakou stylistiku, aby se to dobře četlo a zároveň zachovat věcnou správnost. No, dělalo na tom jedenáct lidí. Sám bych to takhle nikdy nenapsal.

Na závěr by určitě nejen mne zajímalo, zda plánujete nějak rozvíjet web psichologie.cz a své podcasty do budoucna? Máte nějaké konkrétní cíle nebo projekty, na kterých pracujete, a měl byste chuť se s námi o to podělit?

My jsme nedávno hodně rozšířili náš blog, píše na něj teď každý měsíc třináct top českých trenérů nějaký článek. To je obrovské množství informací, které dáváme ven úplně zadarmo. Jsou tam články se mnou pro práci s reaktivci, s Františkem Šustou, Kubou Beranem, Klárou Nevečeřalovou na kočky. Jsou tam články o psím čichu, noseworku, obedience, práci s bull plemeny s rozumem. Je tam toho fakt mraky. Mimo to vzniká další spousta nových kurzů, například na ošetření se souhlasem, obedience, lovecký trénink, agility… Ty vyjdou v průběhu jara, léta.

Děkuji vám za obohacující rozhovor a samozřejmě přeji, ať se vám i nadále daří.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Tomáše Nusharta

www.psichologie.cz

https://www.facebook.com/psichologiecz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Podobné články


    -->