Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Psí triky a jak na ně – 11. díl

Také patříte mezi ty majitele, kteří svého psa rádi učí nejrůznější triky a je vám dobrou inspirací tento náš úžasný seriál? Možná tedy uvítáte další neotřelý tip, který už patří mezi ty složitější a navíc po jeho zvládnutí i báječně vypadá. Linda Víšková ho pojmenovala jako „kuk“ a také vám vysvětlí „jak na to“ a samozřejmě nebude chybět ani návodné video…


Psí triky a jak na ně – 11. díl
Linda Víšková 28.6.2024 6683x Ostatní

Vážení čtenáři, vítám vás u jedenáctého dílu seriálu „Psí triky a jak na ně“. Za chvilku už to bude přesně rok, co vyšel první návod na pár psích triků. A na co se dnes podíváme? Tentokrát se mrkneme na takzvané „kuk“, které nejlépe popíše obrázek v záhlaví tohoto dílu. Hotový trik vypadá v podstatě tak, že je pes opřený o vaši ruku a svou hlavu pod ní jakoby prostrkává. A co k tomu potřebujeme? Opět si vystačíme hlavně s dobrou náladou a dostatkem pamlsků. A teď už hurá na to! 

Na začátek je potřeba vašeho pejska nejprve naučit opírat se o vaši ruku. Jestli je to pro vás nové, můžete se podívat na 5. díl tohoto seriálu (https://www.ecanis.cz/clanky/psi-triky-a-jak-na-ne-5-dil_2959.html ), kde najdete kompletní návod na tento trik. A když už tento cvik umíte, můžete se přesunout k učení „kuk“.

Odměňujeme i drobný úspěch         

Psí triky a jak na ně – 11. díl

Nechejte svého psa se opřít předníma nohama o jednu vaši ruku. Do druhé ruky si vezměte pamlsky a nalákejte na ně pozornost svého čtyřnohého parťáka. Začněte tím, že budete s pamlskem v ruce hýbat směrem pod a hned zase zpátky nad ruku tak, že ho pejsek bude sledovat pohledem (a tím i hýbat hlavou). V podstatě pokaždé, když zůstanou obě tlapky opřené o vaši ruku, psa nad rukou odměňte. Ze začátku bude váš pejsek nejspíš často „padat“ dolů. Kdyby se tak dělo až příliš často, odměňte ho ideálně opravdu rychle, ještě než spadne, případně ho pochvalte za udržení aspoň jen jedné tlapky.

Postupujeme pomalu

Psí triky a jak na ně – 11. díl

Když už se pes nenechá mírnými pohyby hlavou za pamlskem nachytat a opírá se stále oběma tlapkami, začněte ho zespodu ruky (té, o kterou se opírá) opatrně odměňovat pamlskem. Je potřeba začít odměňovat tak, aby mírně „protáhl“ svou hlavu mezi svými tlapkami. Pak ale zase hned odměňte nad rukou, aby nám pejsek nespadl zpátky na zem. Začněte tedy střídat odměňování nad a pod rukou.

Když už je i tahle fáze v pořádku a pejsek z ruky nepadá, přidejte povel. Povel začněte říkat v okamžiku, kdy pes prostrkuje svou hlavu pod vaši ruku. Pro inspiraci můžete využít „kuk, skrz, ruka“ a cokoliv dalšího, co se vám bude líbit.

Kritéria závisí i na plemeni

S postupem času můžete naučit pejska prostrkovat hlavu pod rukou dál a dál za pamlskem. Je potřeba ale dát pozor na to, abyste to uzpůsobili stavbě těla svého pejska. Přeci jen třeba kavalír se nenatáhne tak daleko, jako například border kolie. Poznáte to ale jednoduše – jakmile to dál prostě nepůjde, jste na „maximu“.

V tom okamžiku začněte zmenšovat nápomocné pohyby vaší rukou, abychom nakonec naučili pejska „kuk“ pouze na povel a můžete i prodlužovat dobu, kdy kouká pod rukou.

Tím jsme se dostali až na konec dnešního dílu. A na co se podíváme příště? Ve dvanáctém díle si ukážeme, jak naučit kývání ze strany na stranu.

Kdybyste si chtěli společně potrénovat „naživo“ a naučit se nejen různé triky pod mým vedením, můžete využít spoustu příležitostí – ať už různé tábory, prodloužené víkendy, nebo mé pravidelné lekce v Psí Akademii Dance and Jump v Horních Počernicích. Bližší informace vám moc ráda poskytnu na svém e-mailu linda.figaroalfi@gmail.com či jsou dostupné na https://www.dj-psiakademie.cz/homepage/lectuers/36.

A jako vždy, máte-li konkrétní přání, na co byste se chtěli v dalších dílech podívat, neváhejte mi své nápady poslat. Zároveň jestli vás tento seriál baví a už jste některý z návodů využili, či na nějakém triku zrovna pracujete, budu moc ráda, když se mi pochlubíte přes Instagram @linda_figaro_dogtraining či přes email linda.figaroalfi@gmail.com. Každá fotka i jen zpráva moc potěší!

Linda Víšková

Foto: archiv Lindy a Nely Víškových

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->