Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Půl století – to už je pěkná řádka let. Padesátiny jako svůj příchod k nám slaví letos i tibetský teriér. Čeští chovatelé za tu dobu odvedli velký kus skvělé práce. Jaká je úroveň chovu tibetského teriéra u nás, jsme se zeptali paní Simony Jemelkové.


Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!
Kateřina Smětáková 19.9.2024 1456x Rozhovory o plemeni

Manželé Jemelkovi věnovali chovu tibetských teriérů přes třicet let svého života. První tibeťáček přišel do jejich rodiny v roce 1986 a první vrh štěňátek se narodil v jejich chovatelské stanici Sengge o čtyři roky později. Jejich krédem v chovu je zdraví, milá a přátelská povaha, dobrá vitalita, přirozené instinkty a zdravý temperament jejich tibetských teriérů. Ačkoliv to, dle svých slov, s výstavami ani odchovanými vrhy nepřehání, jejich tibeťáčci jsou na výstavách velmi úspěšní. Paní Jemelková také, mimo jiné, zastává funkci hlavního poradce chovu v Tibetan terrier clubu České republiky – jediném klubu zastřešujícím tibetského teriéra u nás.

Paní Jemelková, na jakých základech je postaven chov tibetského teriéra u nás?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

V letošním roce slavíme padesáté výročí prvních vrhů tibetských teriérů u nás, český chov má tedy již dlouhou tradici. Tehdejší Československo bylo první zemí ve východním bloku, kde se tibeťáci chovali. Na našich odchovech byl založen chov v dalších východoevropských zemích, jako bylo východní Německo, Maďarsko nebo Polsko. První importy, které zakládaly chov, byly z Dánska, Rakouska a západního Německa. Jak jsem říkala, je to už padesát let, takže od té doby se chov rozvíjel na velkém množství importovaných jedinců z různých zemí Evropy i Spojených států.

Československo bylo první zemí východního bloku, kde se tibetský teriér začal chovat. Na našich odchovech tak stojí základy chovu tibetských teriérů i v mnoha dalších východoevropských státech!

Využívají čeští chovatelé často importovaná zvířata do chovu?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Náš chov není velký, a aby nedocházelo ke zužování genetické základny, jsou importy a zahraniční krytí nutné. Dnešní svět je úzce propojený a totéž se dá říct o kynologii. Řada českých chovatelů udržuje pravidelné vztahy s renomovanými zahraničními chovateli a tak jsou jak importy, tak i zahraniční krytí běžné. Naopak řada kvalitních českých odchovů se dostává k zahraničním chovatelům.

Jaká je obecně kvalita chovu v České republice? Je srovnatelná s jinými evropskými státy, popř. se zámořím?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Určitě to nebude plané chlubení, když řeknu, že celková úroveň chovu v České republice je velmi vysoká. Náš chovatelský klub si stanovuje náročné chovatelské podmínky, týkající se zejména zdraví našich odchovů. Jádro českého chovatelství tibetských teriérů tvoří zkušení chovatelé s vizí a jasnou představou o směřování svého chovu, a nejen takoví, kteří chtějí „pro zdraví fenečky“ štěňátka s jakýmkoliv psíkem, pokud možno z blízkého okolí.

Vysokou úroveň chovu se snažíme zajistit zejména náročnými chovatelskými podmínkami v klubu, které se týkají zejména zdraví našich odchovů!

Jsou čeští tibeťáčci žádání i ve světě?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Čeští tibetští teriéři se rozhodně ve světě neztrácejí. V řadě zahraničních chovatelských stanic najdete české tibeťáky, kteří jsou úspěšní i na velkých významných výstavách, a působí v chovu. Co se týká srovnání s jinými státy – je to složitá věc, která by byla na dlouhou diskuzi. Jak jsem už zmiňovala, dnešní svět je propojený a tak již do značné míry neplatí, že různé země mají různý genetický potenciál a odlišný typ daného plemene. Ve většině rodokmenů najdeme jedince z Británie, Finska, Francie, Spojených států a dalších zemí. I donedávna dost specifická Velká Británie, která si držela svůj charakter chovu i své krevní linie, dnes importuje a používá zahraniční psy. Na světoznámé Cruftově výstavě, kde bývá vystaveno pravidelně přes dvě stovky tibetských teriérů, opakovaně v posledních letech zvítězili jedinci z Finska, Německa a podobně.

Má chov tibetského teriéra nějaká specifika, která by měl začínající chovatel brát v potaz?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Nemyslím si, že chov tibetských teriérů má nějaká zvláštní specifika. Tibeťáci jsou středně velcí, robustní a odolní psi, dožívající se vysokého věku. Hlavní zásadou pro všechny chovatele, začínající i zkušené, by hlavně měla být poctivost v péči o své psy, dobrá znalost krevních linií, zájem o zachování zdraví plemene i jeho typických vlastností.

Kolik štěňátek ročně v průměru zapisujete?

Český chov není velký, v průměru zapisujeme kolem dvanácti vrhů do roka, tedy obvykle kolem sedmdesáti štěňátek.

Tibetský teriér je sympatické a líbivé malé plemeno. Proč, podle vás, není více rozšířený?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Kynologie je velmi rozsáhlý obor lidské činnosti. V České republice se chová téměř tři sta plemen psů. Některá mají do roka několik tisíc zápisů (jako tradičně nejoblíbenější německý ovčák), některá pak jeden vrh za několik let.

Tibetský teriér si u nás už mnoho let drží stabilní a solidní počty odchovů, které si zde nacházejí svoje zájemce. Nemyslím si, že je to v naší nevelké zemi málo a stejně tak si nemyslím, že cílem chovu má být co největší počet odchovů. Odvrácenou stranou velké popularity plemene bývá pokles kvality, protože se začínají objevovat takzvaní konjunkturální chovatelé, které zajímá jen to, co je zrovna populární, bez skutečného zájmu o plemeno. A to určitě není naším cílem.

Jinak obecně, největším problémem pro majitele tibetských teriérů bývá, tak jako u většiny dlouhosrstých plemen, péče o srst. To může být jedním z důležitých důvodů, proč si zájemce o dlouhosrsté plemeno nakonec svůj zájem rozmyslí, nebo kolem roku věku, kdy dospívající psík začíná mít srst opravdu dlouhou a hustou, nakonec péči vzdá a psíka nechá ostříhat. „Krátkosrstých“ jorkšírů, ši-tzu a dalších potkávám na ulicích většinu, a bohužel stejně tak ostříhaných tibetských teriérů. Při pravidelné péči přitom údržba srsti není tak složitá a dlouhosrstý psík si udrží svoji typickou krásu. Navíc existuje bohatá síť psích salónů, kde psíka jak vykoupou a rozčešou, tak s pravidelnou péčí poradí.

Budoucí majitele může odradit péče o dlouhou srst tibetského teriéra. S dostupností kvalitní kosmetiky a profesionální péče v psích salonech však není důvod k obavám!

Kde se mohou zájemci o tibetského teriéra ještě více seznámit s tímto výjimečným plemenem?

Tibetský teriér v České republice letos slaví 50 let!

Tibetští teriéři se pravidelně účastní výstav všech typů, od krajských až po mezinárodní, a určitě tam zájemce najde někoho, kdo mu rád o plemeni něco poví. Nejdůležitějším zdrojem informací však určitě je chovatelský klub a jeho akce. Jediným klubem, sdružujícím chovatele a majitele tibetských teriérů, je Tibetan Terrier Club ČR. Klub pořádá do roka několik akcí, především tři klubové a speciální výstavy, má taky samozřejmě svoje informativní webové stránky.

Děkuji za rozhovor.

 

Kateřina Smětáková

https://www.ttc-cz.com/

https://www.tibetan-terrier.cz/

foto: archiv Simony Jemelkové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->