Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Z poradny ČMKU – 16. díl

Máte představu o tom, jaký je rozdíl mezi výstavním titulem CAC a titulem CAC ČMKU? A víte, co dělat a kam se obrátit, když potřebuje například po sňatku změnit údaje u své chovatelské stanice nebo jak je to s přiznáváním jejího názvu? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete na následujících řádcích…


Z poradny ČMKU – 16. díl

Pojďme se tedy společně opět ponořit do víru výstavnictví, chovatelství a dalších oblastí kynologie a podrobněji si rozebrat odpovědi na nejzajímavější dotazy, které zvídaví tazatelé zaslali do poradny ČMKU, a které jsme pro vás tentokrát vybrali. Pro někoho je to možná rutina a běžná věc, pro jiného naopak nová a důležitá informace.

Změna údajů u chovatelské stanice

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, potřebovala bych změnit údaje u své již registrované chovatelské stanice, mám nyní nové příjmení i novou adresu. Co a kam je potřeba poslat a případně prosím o vyjádření, zda bude vydán nový certifikát nebo ponechán ten původní. Děkuji.

Dobrý den, na adresu ČMKU (Maškova 3, 182 53 Praha 8) pošlete kopii občanského průkazu s novým jménem a adresou. Na kopii začerněte důvěrné informace (RČ) + certifikát, kterým vám byla registrace chovatelské stanice potvrzena. V přiloženém dopise napište, oč se vám jedná.

Vladimíra Tichá

Rozhodčí – aprobace a postihy

Dobrý den, třicet let vlastníme samojedy a bílé špice (dříve jsme i vystavovali). Zajímala jsem se o podmínky, které bych musela splnit, abych se mohla stát rozhodčí. Ale asi je nesplňuji, neboť vystavovaní samojedi byli registrováni na bývalého manžela a nikdy jsem žádný vrh neodchovala. Koukala jsem, co všechno je třeba a jak jsou řády dodržovány, resp. zda se povolují výjimky a jak je sledováno dodržování předpisů. Chtěla jsem se také zeptat, podle čeho se udělují tresty rozhodčím, kteří řády z nějakého důvodu poruší, zda na to existuje nějaká tabulka. Někteří, ačkoliv jsou na ně opakované stížnosti, potrestáni nikdy nejsou, jiní, ačkoliv nerespektují řády FCI, dostanou jen napomenutí nebo pár měsíců stop, ale další dostanou zákaz i na roky za prostořekost nebo za chov bez KL. Jak je možné, že někteří rozhodčí mohou dělat závěrečné zkoušky u zahraničních rozhodčích a jiní ne (viz závěrečné zkoušky na klubové výstavě severských plemen). Na základě jaké výjimky může předsedkyně výstavní komise a rozhodčí předvádět psa, kde není chovatelkou, ani není v katalogu uvedena jako majitelka? Děkuji za odpověď.

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, pokud je žadatelem o zařazení mezi čekatele zájemce, který sice sám neodchoval žádný vrh, ale podílel se např. na chovu partnera, nebo rodičů, může mu P ČMKU udělit výjimku. Ostatní podmínky ale splňovat musí.           

Kárné postihy rozhodčích – disciplinární řízení řeší P ČMKU a čeho se týkají, je zakotveno v Řádu pro jmenování rozhodčích. Rozhodující je závažnost provinění a také to, zda se jedná nebo nejedná o opakovaný problém.         

Z poradny ČMKU – 16. díl

Pokud se týká předvádění psů na výstavách, jsou požadavky opět zakotveny v Řádu pro jmenování rozhodčích. Trochu rozdíl je v předvádění a v přihlášení na výstavu. Pokud je spolumajitelem hlášeného psa rozhodčí, musí být uveden v katalogu. Pokud rozhodčí psa jen předvádí, musí pes pocházet z jeho chovu, nebo musí být ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví daného rozhodčího, jeho partnera, člena jeho nejbližší rodiny, nebo osoby žijící ve společné domácnosti s rozhodčím. Samozřejmě se musí jednat o výstavu, na které daný rozhodčí neposuzuje.

Postup při závěrečných zkouškách čekatelů rozšiřujících si aprobaci rovněž řeší Řád pro jmenování rozhodčích. V určitých případech může předseda Komise rozhodčích povolit výjimku.

Vladimíra Tichá

Pozn. red. Použité fotografie jsou pouze ilustrační, netýkají se těchto rozhodčích.

Jak vybrat název chovatelské stanice          

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, dnes jsem hovořil s paní Lieblovou z Klubu chovatelů teriérů, chtěl bych si založit chovatelskou stanici pro velšteriéra. Říkala mi, že na vašich stránkách je možné dohledat volné názvy chovatelských stanic. Nikde je však nemůžu najít. Poslala byste mi, prosím, odkaz, kde bych mohl volné názvy najít nebo si mám požádat raději o svůj název, který bych preferoval? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne.

Dobrý den, na webu ČMKU je v rubrice seznam registrovaných chovatelských stanic. Rozumné je vybrat si vlastní název a s uvedeným seznamem jej porovnat, zjistíte tak, zda název již není obsazený. Druhou možností je poslat e-mail paní Fairaislové, která má registr chovatelských stanic na starosti a ona vám sdělí, zda není k dispozici nějaký ze strany FCI již schválený název, který si původní žadatel nevyzvedl. První možnost je ale určitě ta lepší.

Vladimíra Tichá

Jiná asociace 

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den paní Tichá, chtěl bych se zeptat, jestli se dá nějak postihnout chovatel, který má registrovanou chovatelskou stanici pod FCI, ale zároveň inzeruje štěňata pod organizací IHR? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, to je v rozporu s předpisy ČMKU. Zápisní řád ČMKU hned v úvodu říká že: „S chovatelstvím je neslučitelný chov jakéhokoli plemene bez průkazu původu vydaného národní kynologickou organizací zastřešenou FCI a podpora tohoto konání. S chovatelstvím je též neslučitelné překupnictví psů a jeho podpora.“ Takového chovatele může disciplinárně řešit klub nebo ČMKU.

Vladimíra Tichá

Sdělení výstavního posudku cizím lidem 

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, prosím vás, smí rozhodčí sdělit výsledek posudku (např. důvod, proč nebyl zadán titul, celý posudek…) „cizím lidem“, kteří nejsou majiteli psa? A mám druhý dotaz. Pokud se pes vykálí v kruhu při vystavování (a není to štěně), je vyloučen z dalšího posuzování nebo záleží na rozhodnutí rozhodčího? Předem děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, jen žádoucí, aby rozhodčí hlasitě zdůvodňoval zadané známky, takže důvod, proč např. nebyl zadán titul, sdělen být může. Výstavní řád případ, kdy se pes v kruhu vykálí, neřeší a určitě žádný předpis neříká, že by takový jedinec měl být vyloučen z posuzování. Je tedy na rozhodčím, jak se rozhodne. Pokud se mimo vykonání potřeby pes předvádí normálně, může získat i tituly.

Vladimíra Tichá

Chovatelka mi odmítá dát průkaz původu 

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, koupili jsme si štěně zlatého retrívra v Polsku za 50 000 Kč. Samozřejmě chceme chodit na výstavy a skládat zkoušky. Zjistila jsem, že nám chovatelka dala pouze „rodný list”, jakési potvrzení o tom, že zažádala o vystavení PP. Každopádně když jsem se jí ptala, kdy mi papíry přijdou alespoň do e-mailu, řekla mi, že dává jen rodný list, aby se kryla, že lidi nebudou na daném štěněti chovat. Dle mého názoru je její povinností mi papíry nechat vystavit, nebo ne? Jak byste mi poradili celou situaci řešit. Chovatelka mi vynadala, že jsem měla říct dopředu, že to bude krycí pes, že by po mně chtěla ještě víc peněz, což se mi zdá také jako hloupost. Chápu, že jsou fenky dražší, ale proč by mi měla účtovat ještě více za štěně, u kterého není ani stoprocentně jisté, že bude možné ho uchovnit. Nevím, jak se k tomu postavit, ani jak to řešit. Smlouva je v angličtině, ale posílala jsem ji jiné polské chovatelce a ta říkala, že se tam nepíše nic o tom, že bych za exportní papíry měla platit. Mohla bych klidně zaslat konverzaci s chovatelkou nebo smlouvu. Jsem opravdu zoufalá, nikdy jsme s tímto problém neměli, když jsme si pořizovali psa s PP. Vždy jsme dostali vše automaticky. Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se za vyčerpávající dotaz.

Dobrý den, vztahy mezi chovatelem a nabyvatelem štěněte patří do oblasti občansko-právní a vzhledem k tomu, že se jedná o zahraničního chovatele, do toho nemůže ČMKU zasahovat. Zkuste se ale obrátit na ZKwP, popište jim problém a vzneste dotaz, zda je postup jejich chovatelky standardní.

Vladimíra Tichá

Změna třídy nebo psa v Dogoffice 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup v případě změny třídy již přihlášeného psa na výstavu nebo při náhradě jednoho přihlášeného psa jiným psem. Děkuji.


Dobrý den, záleží na pořadateli, zda změnu umožní a pokud ano, lze ji udělat jen po dohodě s ním a to do uzávěrky výstavy. Je právem pořadatele za změnu vybrat poplatek.

Vladimíra Tichá

Rozdíl mezi CAC a CAC ČMKU 

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, moc prosím o vysvětlení rozdílu mezi titulem CAC a CAC ČMKU. Chápala jsem to dříve tak, že CAC je například zadáván na klubových nebo speciálních výstavách, a CAC ČMKU na národních a mezinárodních výstavách pod patronací ČMKU. Pokud jsou ale v propozicích například národní výstavy avizovány oba zadávané tituly, tedy jak CAC, tak i CAC ČMKU, jaký je v nich rozdíl? A ohledně šampionátů krásy, je to tak, že Český šampion může mít potřebný počet CACů nasbíraný na jakýchkoliv našich výstavách, kde se zadávají, tedy třeba i z klubové nebo speciální, zatímco Šampion ČMKU je může nasbírat pouze na národních či mezinárodních výstavách pod patronací ČMKU? Četla jsem příslušné směrnice, ale stejně mi to není úplně jasné, možná jsem něco přehlédla. Moc děkuji za odpověď.

Z poradny ČMKU – 16. díl

Dobrý den, je to celkem jednoduché. CAC a CAC ČMKU jsou dvě rozdílná čekatelství na dva rozdílné tituly. CAC je čekatelství národního šampionátu krásy České republiky. Zadává se na v mezitřídě, třídě otevřené, třídě pracovní a třídě vítězů nebo šampionů na klubových výstavách, speciálních výstavách, národních výstavách a mezinárodních výstavách pořádaných v ČR. CAC může získat jedinec ocenění známkou výborný 1, výborný 2 může získat res. CAC. CAC není nárokovým čekatelstvím, je jen na rozhodčím, zda je zadá či ne. CAC ČMKU je čekatelství výstavního šampionátu ČMKU zkráceně šampionátu ČMKU. Automaticky jej získává pes i fena s titulem Národní vítěz nebo s čekatelstvím CACIB. Jedná-li se o plemeno, které nemůže mít CACIB navržen, získává CAC ČMKU jedinec s titulem BOB a BOS. Čekatelství se nezadává na klubových nebo speciálních výstavách a nezadává se rezervní čekatelství.

Vladimíra Tichá

Kdo vydává PP?

Dobrý den, mám dotaz ohledně vydávání PP u loveckých psů. Dělá to ČMKU nebo ČMKJ? A komu se zasílá PP v případě úmrtí psa?

Dobrý den, většinu loveckých plemen zapisuje pracoviště plemenné knihy ČMKU č. 3, kterým je Českomoravská kynologická jednota. Na PP je vždy uvedeno, kdo ho vystavil nebo kdo importovaného psa do naší plemenné knihy zapisuje.

Vladimíra Tichá

 

Michaela Weidnerová

Ilustrační foto: archiv UKK, Pixabay

Zdroj: www.cmku.cz

Redakčně upraveny drobné gramatické chyby a stylistika.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Interiérová klec pro psa

Krásná interiérová klec nabízí nejen místo k odpočinku pro vašeho psa, ale je i vkusným doplňkem dovnitř každého bytu, či domu. Její vrchní desku lze využít jako odkládací stolek na dekorace, či potřeby po vašeho čtyřnohého parťáka.

ZB000796
od 6 650
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->